divendres, 31 de gener del 2014

Accepció Passage V

Projecte: CENTRAL PARK BESÒS: del micro-passage al macro-passage
GrupN (Martín, Ángel | Ortiz, Jordi | Rabal, Sergi)

"El nostre projecte treballa les relacions que hi ha entre dos punts, des d'una escala petita, la de la persona i el seu recorregut, fins a l'escala gran, l’escala de ciutat"

dijous, 30 de gener del 2014

Accepció Passage IV

Projecte: BACK TO THE ROUTES, re-install Pere IV
GrupH (Grenzner, Clara | Hernández, M. Ángel | Parinder, Petra | Vorbeck, Marie )

"Passatge com a MOBILITAT cívica però també com a àrees de nova ACTIVITAT que creen una nova IDENTITAT a la zona, RECUPERANT-lo com a barri i alhora fent-lo més SOSTENIBLE"

dimecres, 29 de gener del 2014

Accepció Passage III

Projecte: CAL FER PARADA PER GENERAR MOVIMENT
GrupL (Fernández Sedas, Cristian | Ruiz Ferrer, Sergi)

"Passar requereix LLOCS. El PASSAGE com a conjunt de LLOCS DE PAS EN RUTA.
Per aconseguir fluxes a diferents escales que uneixin i reavivin zones, cal crear LLOCS, entesos com a espais al servei de les persones, que convidin a passar, és a dir, a habitar-los que serveixin de reclam, explotant les qualitats i l'accessibilitat, comunicant-los..."

dimarts, 28 de gener del 2014

Accepció Passage II

Projecte: RECICLAR LES FRONTERES
GrupG (Morera Melo, Enric | Ramon Carrasco, Joan)

"Reciclar les fronteres: es tracta de reaprofitar l’espai residual que deixen les grans infraestructures, al seu pas, per fer-ne d’elles una fortalesa i no una debilitat com fins ara parlem de les tanques."

dilluns, 27 de gener del 2014

Accepció Passage I

Projecte: PLACE | SAGE
GrupB (Alsina Alemany, Maria | Garriga Torrens, Berta | Yago Llamas, Elisabet)

"Passatge no és un sinònim de ‘PAS’, passatge no és un element estàtic, controlable, definit. No és un element. És un conjunt de fets, activitats, components que, sàviament articulats, fan que sorgeixi la necessitat de PASSAR (‘PASS’) / ESTAR (‘PLACE’) = SAGE"

Passages_Territori Besòs

panell realitzat per la Catalina Salvà, col·laboradora del PUc i doctoranda UPC

La setmana passada va tenir lloc la cloenda del curs quadrimestre tardor 2013-2014
PASSAGES_TERRITORI BESÒS
Ni gran ni petit 
La petita escala que ho canvia tot! 
Arran de l'èxit obtingut als treballs finals, engeguem la setmana amb algunes de les definicions de Passage que han sorgit.

dissabte, 25 de gener del 2014

Direcció única, múltiples recorreguts

Passatges bcn 
Projecte: Passarel·la Simone de Beauvoir
Autor: Feichtinger Architectes
Localització: París, França
Any: 2006

Un pont és l'obra més funcional de l'arquitectura, la més útil, però amaga infinitat de solucions que han anant dotant d'usos al simple fet de passar. 

La nova passarel·la respon a la necessitat de proveir al riu Sena d'un paper urbà central, com passa al cor de París. Situat a la concatenació dels passejos sobre els molls i les ribes que comunica l'esplanada de la Biblioteca Nacional de França amb el nou parc de Bercy i, limitat pels dos ponts relativament distants de Tolbiac i Bercy, el Sena forma aquí una gran superfície d'aigua. Per no envair aquest espai excepcional de París, la passarel·la franqueja el riu i les seves ribes en un sol tiratge, sense cap pilastra intermèdia. 

El pont, amb una longitud total de 304 metres, està compost pel tram central que franqueja el riu i de dues passarel·les laterals que creuen les vies. 
A la part central, la trobada de les dues corbes forma una lent que constitueix una plaça pública única, suspesa enmig del riu. És una tribuna privilegiada per als espectacles sobre l'aigua. En marcar la simetria, la lent representa l'element estable i regulador del paisatge on s'ofereix una vista panoràmica sobre el París històric i els ravals de l'est. La part inferior, constitueix una gran plaça de 12m d'ample i 65m de longitud que incita al ciutadà a fer un alt en el camí. Aquest espai està animat per instal·lacions temporals, quioscs o llibreters... sempre protegits pel pis superior.

divendres, 24 de gener del 2014

Caos dentro de un orden geométrico


Passatges bcn
Proyecto: Memorial del Holocausto
Autor: Peter Eisenman
Localización: Berlín, Alemania
Año: 2005, 60 años después de la culminación de la guerra

La propuesta de Eisenman para el concurso de 1997: una parrilla perfecta y racional de 2.711 bloques de hormigón, de 2,38 m de largo x 0,95 de ancho, cuya altura varía entre 0,2-4,8 m, y donde cada uno de estos bloques representa una página del Talmud hebreo.

El resultado es una arquitectura muy dramática, dinámica y escenográfica. No se trataba de que el usuario encontrara belleza en la arquitectura, sino que recibiera estímulos que implicaran tensión, perturbación, superposición, inestabilidad, conflicto, todos ellos reflejo de uno de los peores episodios en la historia.

Dentro de esta cuadrícula perfecta hay una característica que hace de este pasaje muy especial, y es que el suelo es ondulado con unos grados de inclinación, lo que produce esta sensación de inestabilidad. Sin ir más lejos, adentrarse en esta matriz de cajas brutalistas evoca opresión, claustrofobia, desorientación… un caos dentro del orden geométrico, permitiendo a los visitantes “desaparecer” entre las losas, como sumergiéndose en el agua.

dimarts, 21 de gener del 2014

El edificio-puente

Passatges bcn

Al pensar en Florencia hay una imagen que viene a la cabeza rápidamente, y en esa imagen está, sin duda, el Ponte Vecchio. Mucho más que una simple conexión entre las dos orillas del Arno, este puente ha sido escenario de la vida económica de la ciudad durante siglos.

Con gran relevancia para la vida de Florencia, se ha ido formando su personalidad con historia propia. De hecho, toma su nombre por ser el más viejo de los puentes de Florencia, además de sufrir varias fases y reconstrucciones a lo largo de su historia. La estructura original se remonta a tiempos de los romanos, y estaba construida principalmente de madera. Sin embargo, en 1933 una inundación lo destruyó, por lo que fue reconstruido doce años más tarde por Tadeo Gaddi, esta vez, completamente de piedra.
Esta nueva construcción es la que podemos visitar actualmente. Los cinco arcos iniciales que sostenían el puente fueron sustituidos por tres, al mismo tiempo que la parte central era ampliada. A lo largo del mismo se alinearon diferentes tiendas y fueron vendidas a particulares durante el siglo XV, los cuales fueron modificando la imagen del puente mediante ampliaciones y terrazas. Estando la mayoría de las tiendas a cargo de carniceros, verduleros o pescadores, es en el siglo XVI cuando fueron reemplazados por los joyeros, proporcionando de esta forma una imagen más limpia y elegante.
Este hecho tan marcado fue decisión de Cosimo de Medici, Duque de Florencia, con el propósito de conectar el Palazzo Vecchio con el Palazzo Pitti, al que se había mudado recientemente. Para ello, ordenó a Giorgio Vasari que construyera un Pasaje sobre el puente que uniera ambos palacios. De esta manera, y con los joyeros instalados en el mismo, el olor desagradable y la suciedad desaparecieron, al mismo tiempo que el camino cobraba otro aire más "lujoso".

La fama e imagen característica de este puente le valieron para salvarse de lo que podría haber sido su destrucción. Con la retirada de las tropas Nazis en 1944, fue ordenada la destrucción de todos los puentes de la ciudad, excepto éste, por orden expresa de Hitler.
Gracias a este indulto, hoy en día podemos cruzar a la otra orilla del Arno a través de uno de los puentes de piedra con más historia en Europa. Caminando hacia el Palazzo Pitti, podemos detenernos en medio del puente para disfrutar desde una de las dos terrazas que nos ofrecen una bella panorámica de la ciudad dividida por el río.
Florencia (Italia)

dijous, 16 de gener del 2014

Hacer que las cosas sucedan


Passatges bcn

Proyecto: Rolling Bridge
Autor: Thomas Heatherwick Studio
Localización: Paddington Basin, Londres
Año: 2004

Uno de los tres puentes encargados para el desarrollo de la zona de Paddington Basin, al oeste de Londres, es el Puente Enrollable, el cuál resuelve la conexión con el canal de entrada y salida de los nuevos almacenes generales de Marks & Spencer en la zona de Lord Roger. 

Este puente combina aspectos de mobiliario urbano con características y requerimientos de una obra civil, además cumple los atributos de una escultura que apela a su condición de artefacto y mecanismo activo. 
El movimiento retráctil, enrollable, que se contrapone al movimiento lineal de elementos rígidos propios de este tipo de estructuras sirve para el diseño de la estructura y del mecanismo, la articulación y la acción, finalizando con una fractura impecable. 
En lugar de diseñar un único elemento rígido y hacerlo móvil para permitir el tráfico a través del canal, el estudio de este puente permite abrirlo lentamente y enrollarlo con suavidad hasta que cambia de su forma extendida – un puente recto para peatones sobre el canal – para convertirse en una vistosa estructura circular. La longitud del puente es de 12 metros, y está confeccionado con ocho secciones de acero recubiertas de vigas de madera oscura para aportar calor a la estructura y facilitar un suelo blando para el confort de los peatones. 

Para descubrir su peculiaridad es necesario verlo un viernes a las 12 del mediodía, la hora exacta en que el puente se enrolla de manera automática, encogiéndose en un octógono perfecto que nada tiene que ver con un puente.

dimarts, 7 de gener del 2014

Cromoteràpia


Passatges bcn
Projecte: The pixels crossing 2012, a sensory tunnel
Autor: Miguel Chevalier i Michel Redolfi
Localització: París, França
Any: 2012

Amb la rehabilitació del "Forum des Halles", Miguel Chevalier ha sigut l'encarregat de realitzar una obra a l'interior d'un túnel temporal que connecta el centre comercial i la "Place Carrée". 
Miguel Chevalier ha creat en colaboració amb Trafik i el compositor Michel Redolfi una instal·lació generadora que es desenvolupa durant 40m i una alçada de 4m. Aquesta creació lumínica anomenada "Els píxels que creuen" utilitza la tecnologia LED. 
Al llarg del túnel, les successives escenes gràfiques multicolors donen un ritme, les composicions musicals emfatitzades per Michel Redolfi creen un patró d'ona harmònic i acompassat del so, enriquint l'experiència sensorial dels transeünts. La llum de difracció dins les parets de policarbonat alveolar, subratlla i redefineix l'espai del túnel i crea efectes cinètics. El túnel es transforma en un paisatge màgic que sorprèn l’experiència dels vianants mentre realitzen el seu recorregut quotidià. 

El centre de París mostra així una nova palpitació en sintonia amb els temps i l'anunci de la renovació del "Forum des Halles". 
Un exemple de transformació d’un túnel qualsevol en una màgica i contemporània manera de fer passage.

diumenge, 5 de gener del 2014

Die Einkaufspassage Fünf Höfe

 
Passatges bcn
Proyecto: FÜNF HÖFE
Arquitectos: Herzog & de Meuron
Ubicación: Theatinerstrasse 13, München
Fecha: 2003

Uno de los mayores proyectos de la arquitectura urbana en Alemania se concluyó con los Fünf Höfe (Cinco Patios) una remodelación de un bloque urbano completo. Los edificios históricos, la arquitectura moderna, los pasajes variados y los patios interiores sirven para la cultura, la comunicación, la conexión, economía, gastronomía y el comercio.

La reconstrucción de esta manzana, en el corazón de Múnich, es un trabajo de complementación de rellenos y vacíos en el que lo existente se somete a un nuevo orden, basado en la utilización de toda la planta baja como espacio comercial donde una serie de pasajes conectan con las calles circundantes, cada uno de ellos con un carácter diferenciado.
En colaboración con los artistas Rémy Zaugg, Thomas Ruff y Olafur Eliasson, los patios tienen un aspecto distintivo para que el paseo por el complejo se convierta en una experiencia urbana viva y diversificada.

dimecres, 1 de gener del 2014

La Galeria d'art més llarga del món


Passatges bcn

Amb 110 kilòmetres de longitud, el metro d'Estocolm es diu que és l'exposició d'art més llarga del món. Una xarxa subterrània que colonitza gairebé tot el subsòl de la ciutat i connecta amb els diferents nodes sense la necessitat de sortir a l'exterior.
  
Viatjar en metro és viatjar al llarg d'una emocionant història que s'estén des dels pioners artistes de la dècada de 1950 juntament amb els experiments d'art d'avui plens de simbolismes. Més de 90 de les 100 estacions de metro a Estocolm han estat decorades amb escultures, mosaics, pintures, instal·lacions, gravats i relleus de més de 150 artistes. 

Una manera divertida i barata d'explorar l'art i la cultura d'una ciutat increïble com Estocolm!