diumenge, 30 de març del 2014

Materialització del fruiment


Passatges bcn
Projecte: Banys públics
Autor: Aurelio Galfetti
Localització: Bellinzona (Suïssa)
Any: 1968-1970

“El recorregut d’accés als banys públics es materialitza en una estructura de formigó armat, la qual construeix el paisatge i organitza el territori. Materialitzar un recorregut o, simplement, construir un recorregut a 6 metres sobre el nivell que va de la ciutat al riu, creuant el buit de la vall del Ticino, encara buit de construccions, significa posar en relació l’espai públic dels banys, amb la plana, el turó de Castelgrande, la ciutat, la muntanya, el cel.
Tots els aspectes funcionals, organitzatius i de gestió han estat resolts subordinant-los a una visió espacial, la de unir la ciutat al riu travessant un gran buit amb una passarel·la de vianants, una estructura que proporciona a aquesta expansió de la ciutat un caràcter de ciutat oberta, projectada al paisatge, preparada per acollir noves activitats. 
El formigó armat de la passarel·la expressa aquesta dimensió urbana, l’estructura metàl·lica de sota articula les diverses funcions, el verd del prat, amb les piscines d’aigua, segueix sent el prat que era, però esdevé espai públic obert.”  
Per Aurelio Galfetti

El projecte de Galfetti és una fórmula que ofereix 40.000 m² de gespa per 40.000 habitants i connecta la ciutat situada a la vora del riu Ticino a través de l'espai públic dels banys. 
El lloc es converteix en un espai per a les persones i, en aquest cas, pel lleure i fruiment. 
Concentra la idea de moviment i d'estructuració de l'espai en un sol gest, on la passarel·la esdevé l'eix principal del projecte, incorporant a sota tots els element servidors com ara els vestuaris i els edificis annexos, deixant la cota 0 oberta al paisatge.
Aquesta obra ofereix la primera manifestació concreta de l'arquitectura "territorial" que va caracteritzar a finals dels seixanta fins els últims dies l'arquitectura del Ticino.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada